7-daagse trend coronacijfers

Laatste ontwikkelingen (laatste update 21 januari 15:56):

  • 21 januari: Gestaag zet de daling door, vandaag tot 46% van de piek van 22 december.
  • 19 januari: De versnelling lijkt toch ruis te zijn geweest. Het zevendaags gemiddelde is gedaald tot 47% van de piek van 22 december.
  • 15 januari: De afgelopen twee dagen lijkt de daling iets te versnellen. Het weekeinde zal uitwijzen of dat ruis is of een ontwikkeling.
  • 14 januari: De flatline van 7 en 8 januari lijkt echt tijdelijk te zijn geweest. De daling zet door, en is nu op die twee dagen na al ruim drie weken gaande.
  • 8 januari: Er lijkt een abrupt einde te zijn gekomen aan de daling van het zevendaags gemiddelde. Na ruim twee weken daling is het gemiddelde nu aan het flatlinen.
  • 6 januari: De daling van het zevendaags gemiddelde zet inmiddels al vijftien dagen door.
  • 23 december: Negen dagen na het begin van de volledige lockdown op 14 december 2020 is het zevendaags gemiddelde voor het eerst gedaald.

Herkomst cijfers:
De besmettingscijfers (aantal nieuwe besmettingen per dag per 100.000 inwoners) zijn overgenomen van het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Deze cijfers heb ik in Excel verrijkt met het zevendaags gemiddelde: het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen zeven dagen. Cijfers worden getoond vanaf 1 september, de aanvang van de tweede golf.

Verantwoording zevendaags gemiddelde:
De cijfers van de overheid laten een zeer duidelijk zevendaags patroon zien. Elke dinsdag is er een minimum te zien in het aantal nieuwe besmettingen; tussen twee opeenvolgende dinsdagen is telkens een piek te zien. Vanwege dat patroon zeggen de “dagkoersen” niet veel. Het zevendaags gemiddelde egaliseert het zevendaags patroon, zodat alleen de trend in de cijfers op langere termijn overblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.