Juryrapport 2021

Floris Kleijne Klaverblad

De Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalige debuut. De prijs is vernoemd naar personage de Schaduw van Havank. Aan deze prijs is een geldbedrag van €1.000 verbonden, en een litho van de Schaduw van Daan Jippes. De Schaduwprijs wordt mogelijk gemaakt door de Stichting LIRA, de uitgevers en de Auteursbond.

Voor de Gouden Strop wordt naar buiten toe geen longlist bekendgemaakt, voor de Schaduwprijs geen shortlist. De jury wil echter hier en nu wel graag verklappen dat ze unaniem had gekozen om Klaverblad op die longlist te zetten. Daarmee was dit het enige debuut op de longlist, terwijl er onder het aanbod debuten (in totaal twaalf van de tachtig ingezonden titels) meerdere sterke titels waren. Maar het kon dus niet anders of Klaverblad moest de Schaduwprijs winnen.

Hoogtepunt

Een van de juryleden merkte op: “Ik zou het zelf nooit oppakken omdat het onderwerp mij totaal niet aansprak. Daar ben ik nu van teruggekomen. Het past absoluut op de longlist, maar maakt ook een goede kans op de Schaduwprijs wat mij betreft.” Een ander jurylid deed er nog een schepje bovenop:  “Laten we god op onze blote knieën danken voor dit boek. Een ongekend hoogtepunt.”

Over Klaverblad

Zorah Thijssen is vijf jaar als ze er getuige van is dat haar vader haar moeder met een bijl vermoordt. Ze zit achter de bank, maar ze herkent zijn schoenen. Nu is het 25 jaar later en heeft Zorah een succesvolle carrière bij Cloverleaf, een beursgenoteerd corporate consultancy bedrijf.

Met op de achtergrond de Klimop-fraude (de grootste vastgoed fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis) schildert Kleijne in bloemrijke taal en met net de juiste hoeveelheid couleur locale het leven en lijden van Zorah. Zij is op weg naar de hoogste toppen van het internationale IT-concern Cloverleaf Consulting Group, als de trein onverwacht en bruusk stopt. De gedreven projectmanager is doof voor duidelijke waarschuwingen van superieuren en gaat samen met privédetective Roelant Onderwater op onderzoek uit naar, zoals zij vermoedt, grote economische misdrijven die Cloverleaf heeft begaan en mogelijk nog steeds begaat. Denk aan witwassen, valse facturen, manipulatie, omkoping, kortom een gewone dag in een bananenmonarchie als de onze. Zorah en Roelant belanden van het ene in het andere conflict met de lange tijd anoniem blijvende bozerikken.

Klaverblad is een thriller met veel actie, stevige karakters, scherpe dialogen – en klaar om te verfilmen.