Eindsprint dag 4 – Aan alles komt een eind

To Do is alles wat ik nog moet reviseren. In Progress had ik onderhanden toen ik vandaag stopte. New material zijn extra scenes die voor de revisie nodig waren. Revised Draft is waarschijnlijk klaar maar moet ik wellicht nog op terugkomen. Final Draft blijf ik in principe verder van af, tenzij op basis van redactionele feedback.

FINISHLIJN!

De revisie-eindsprint van Kleinste kwaad heeft vandaag, een dag vóór planning, de zwart-wit geblokte vlag bereikt! Het moet nog een beetje indalen, maar dat betekent… dat Kleinste kwaad af is*!

Het was een stormachtige eindsprint-van-de-eindsprint. Was gisteren een legpuzzel, dan was vandaag een 3D-legpuzzel zonder nummertjes of plaatje**.

En alsof het een exercitie was in deterministische filosofie, kwam ik na al dat gepuzzel alsnog bij hetzelfde einde uit. Zou vrije keuze dan toch een illusie zijn, en onze lotsbestemming al vanaf geboorte bepaald? Of draaf ik nu door, en geldt dit vooral voor personages in boeken waarvan de schrijver het einde al heeft bepaald?

Hoe het ook zij, ik elk geval ben ik met deze laatste*** revisieronde:

KLAAR****!

23.500 woorden gereviseerd (van In Progress en To Do naar Revised Draft), GEEN nieuwe woorden onderhanden genomen, 1.300 woorden nieuw proza geschreven (New material).


* Wéér af is, moet ik zeggen, want voor de Kerst had ik versie 1 al ingeleverd.

** Het verschil is natuurlijk wel dat ik in dit geval het plaatje mocht verzinnen en de nummertjes mocht bepalen, en zelfs — in beperkte mate — de vorm van de stukjes mocht bijsnijden.

*** De laatste? Of komt er nog een achteraan? Halen we de publicatiedeadline… of niet? Dat en meer in de volgende aflevering van… De Redactie!

**** Op wat polijstwerk na, wat ik morgen wel rond krijg.