Eindsprint dag 3 – De Legpuzzel

To Do is alles wat ik nog moet reviseren. In Progress had ik onderhanden toen ik vandaag stopte. New material zijn extra scenes die voor de revisie nodig waren. Revised Draft is waarschijnlijk klaar maar moet ik wellicht nog op terugkomen. Final Draft blijf ik in principe verder van af, tenzij op basis van redactionele feedback.

Nee, de revisie-eindsprint van Kleinste kwaad heeft me niet opeens in een boek van Ed McBain verplaatst. Deze legpuzzel zit niet in het boek; het revisiewerk wás vandaag een legpuzzel.

De motivatie van Zorah en Roelant had aandacht nodig, maar ook diverse plotlijnen en -punten moesten beter of anders worden uitgewerkt. Dat had tot gevolg dat diverse hoofdstukken aan diggelen zijn gespat, waarvan ik vervolgens de scherven kon polijsten om ze op een andere manier weer in elkaar te leggen, waardoor plotseling ook de volgorde heel nauw luisterde, om over de informatiedramaturgie* maar niet te spreken.

Uiteindelijk heb ik een paar elegante oplossingen gevonden door hoofdstukken samen te voegen of juist te splitsen, scenes naar andere gezichtspunten om te schrijven en ook vandaag weer wat nieuw materiaal toe te voegen (nét niet gecompenseerd door de darling die ik heb gekilld).

20.000 woorden gereviseerd (van In Progress en To Do naar Revised Draft), 2.500 nieuwe woorden onderhanden genomen (In Progress), 700 woorden nieuw proza geschreven (New material).


* Wie weet wat wanneer.