Open Brief aan de Staatsloterij

StaatsloterijBeste Staatsloterij,

Uit de uitspraak van de Hoge Raad—en uit het feit dat de zaak überhaupt ooit is aangespannen—spreekt vooral een stuitende, van de realiteit losgekoppelde hebberigheid van de kant van de klagers. Dat mensen tot aan de Hoge Raad doorprocederen omdat hun minieme kans op een prijs destijds eigenlijk nog een heel klein beetje kleiner was, slaat mij met stomheid.

Dat is bijna net zo erg als de mensen die niet meededen aan de Postcodeloterij, en toch de brutale waanzin hadden om een zaak aan te spannen omdat hun buren hadden gewonnen.

Ik stel voor dat u de eventuele prijs die deze zeurpieten ooit zouden kunnen winnen, dan uitkeert in de vorm van een cursusje waarschijnlijkheidsrekening. En als ze onverhoopt de Jackpot binnenhalen, lever die dan in de vorm van een vrachtwagenlading dobbelstenen, met het advies om te proberen daar eens in één keer allemaal zessen mee te gooien.

Geen Kans, Maar HoopIk blijf met volle overtuiging elke maand mijn afgemeten portie hoop aanschaffen, en laat mijzelf graag volkomen verrassen als er tegen alle waarschijnlijkheid in eens een prijsje valt op mijn lot.

Mijn rechtsbijstandverzekering gebruik ik wel voor échte problemen.

Vriendelijke groet,
Floris Kleijne

4 reacties op “Open Brief aan de Staatsloterij

 1. Floris,
  Waarschijnlijkheidsrekening, of kansberekening? Ik denk het laatste, maar durf er niet op te gokken. Jij ook niet, wed ik.
  Nu ben ik alleen nog benieuwd naar hoe het staat met mijn afgemeten kans op de Paul Harland Prijs. De previews van jou lezende, hoop ik bijna niet op de short list te staan; die van Esther compenseren dat gelukkig weer. Wat een wereld van verschil hoe juryleden hun beoordeling schrijven.
  Hebben jullie als jury nog een poule lopen wie anoniem welk verhaal heeft geschreven? Vaak is stijl en woordgebruik veelzeggend en ik vraag mij af wat het herkennen daarvan dan doet met een jurylids oordeel? Ik ben benieuwd of alle bekenden er weer tussen zitten zoals Anaid, Alex, Django. Gelukkig doet Thomas niet mee, dat scheelt weer een plaatsje in de ranking.

  1. Ha Jack, gelukkig heeft waarschijnlijkheidskansberekeningsstatistiek niets te maken met de rangorde van de PHP. Althans, als het goed is niet. Dat de beste moge winnen en zo. Mijn previews zijn overigens commentaren op de afvallers, dus als je mijn scherpe tongpen wil vermijden, is de longlist al voldoende veilig. Wat betreft de identiteit van de schrijvers ben ik samen met Martijn al twee weken op de hoogte. Voor dat tijdstip had ik nog geen idee, dus de namen die ik tegenkwam waren ook voor mij een volkomen verrassing. Of er Usual Suspects in de shortlist staan of nieuwkomers, of een gezonde mengelmoes? Daar laat ik natuurlijk geen lettergreep over los…

 2. Beste Ellobo64,

  Bedankt voor deze fraai verwoorde, degelijk onderbouwde en met gulle interpunctie verrijkte reactie! Dat geeft mij weer een goede aanleiding om het hele artikel onder de aandacht van het publiek te brengen. Mag ik vermoeden dat u zich aangesproken voelt omdat u tot de groep behoort die ik van hebberigheid beticht? Ik heb altijd geleerd dat zij die het felst reageren zich het meest herkennen in de kritiek.

  Ik wens u alle geluk met de Staatsloterij-claim, en kan alleen mijn onbegrensde bewondering uitspreken voor de diverse organisaties die nu weer onverdiend geld verdienen met het organiseren van de claims. Dit is in alle opzichten kapitalisme op zijn best!

  Groet,
  Floris Kleijne

Reacties zijn gesloten.