Inspiratie: Nina Brink en WorldOnline

In de aanloop naar de publicatie van mijn thriller Klaverblad (18 februari 2021) deel ik elke twee weken een inspiratiebron of betekenisvolle locatie die een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het boek. Dit is aflevering 5/6.


Sommige mensen beschikken over een gevaarlijke combinatie van geldingsdrang, hebzucht, grootheidswaan, zelfoverschatting en gewetenloosheid. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is natuurlijk Donald J. Trump, maar er zijn er veel meer. Waar het zulke mensen lukt om macht en middelen te verwerven, volgen vaak (economische en persoonlijke) rampen, hoewel maar zelden voor henzelf.

Ik zal de laatste zijn om te beweren dat Nina Brink (Vleeschdraager/Aka/Storms) een van hen is. Al is het maar omdat mevrouw Storms de weg naar de rechtzaal goed kent en graag bewandelt.

Oordeel anders zelf maar. Het boek Nina van Eric Smit (Prometheus, 2010) geeft een indringend en ontluisterend beeld van haar carrière, persoonlijkheid en manier van ondernemen, met als dramatisch dieptepunt de beursgang van WorldOnline, de naald die de internetbubbel doorprikte.

En hoewel alles wat in Klaverblad gebeurt uiteraard volkomen fictief is, heb ik me voor de plot wel degelijk laten inspireren door de Klimopzaak, en de Spaghetticode, en zeker ook door Nina Brink en de beursgang van WorldOnline.